LOCUL DESFĂŞURĂRII: ŞCOALA GIMNAZIALĂ SĂRILE ( sala de clasă)
DENUMIREA PROIECTULUI: STOP VIOLENȚA- STOP BULLYING AND CYBERBULLYING
MOTIVAȚIE:
Bullying înseamnă folosirea unei forțe superioare pentru a influența sau intimida pe cineva.
Este un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își persecută, rănește, intimidează victima verbal, relațional și/sau fizic. Comportamentul poate fi învățat în familie sau în alte medii și este favorizat de diferențele sociale, de etnie, religie, gen, comportament, putere, caracteristici fizice etc. Efectele asupra victimei sunt adesea devastatoare din punct de vedere emoțional și comportamental.
Fenomenul bullying este întâlnit cel mai frecvent în mediul școlar. De regulă, când vorbim de violenţă şcolară ne raportăm la actele de violenţă fizică ce se petrec în incinta unităţii de învăţământ. De multe ori, însă, tratamentul discriminatoriu la care este supus un minor, jignirile zilnice venite din partea unor colegi, au efecte mult mai grave pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea copilului. Elevii au nevoie să trăiască într-un mediu în care se simt în siguranță și să învețe să rezolve situațiile dificile într-un mod corect.
Fiecare dintre noi, fie că suntem elev-coleg, părinte al unui copil-elev, profesor, adult care are în preajma sa elevi sau oricare alt rol posibil, să încercăm să nu evităm să ne implicăm în aceste cazuri și să facem ce putem mai bine din rolul nostru astfel încât să preîntâmpinăm propagarea bullying-ului sau să contribuim la a soluționa cazurile de bullying existente.
SCOP: prevenţia şi combaterea violenţei în mediul şcolar, respectiv a comportamentelor de intimidare (bullying).
OBIECTIVE:
Creşterea nivelului de conştientizare a existenţei fenomenului bullying în rândul elevilor.
Dezvoltarea competenţelor de cooperare şi relaţionare interpersonală în rândul elevilor.
Formarea de atitudini şi deprinderi de comportament prosocial în rândul elevilor.
ARII DE CUPRINDERE A ACTIVITĂŢILOR
Activitate de informare a elevilor cu privire la factorii declanşatori / menţinere a comportamentelor violente, respectiv a actelor de intimidare
Comunicarea asertivă şi relaţionarea interpersonală – activitate directă cu elevii participanţi în proiect
*activităţi de grup
*rolul comunicării eficiente
*deprinderi de comunicare asertivă în relaţiile interpersonale
*abilităţi de rezolvare a conflictelor interpersonale