Educaţia rutieră reprezintă o latură esenţială privind integrarea în civilizaţia modernă a copiilor. Indiferent de vârstă, regulile referitoare la traficul pe drumurile publice impuse de societate pietonilor şi vehiculelor trebuie cunoscute şi respectate cu consecvenţă şi responsabilitate. Cunoaşterea regulilor de circulaţie în condiţiile traficului modern trebuie să se facă de la cea mai fragedă vârstă.
Învăţământul preşcolar este o etapă important în dezvoltarea copilului deoarece construieşte şi delimitează principalele trăsături de personalitate. În perioada preşcolară copilul dobândeşte şi îşi dezvoltă aptitudini, abilităţi, capacităţi, învaţă să înţeleagă şi să aprecieze conduita celor din jurul său, începe să cunoască , în parte, valoarea socială a acţiunilor sale, pentru ca , mai târziu, să înceapă a se conduce după anumite norme morale ,prin raportarea faptelor proprii la faptele semenilor adulţi. Copilul înțelege mai mult decât suntem noi obișnuiți să credem. Este extrem de important, pentru bunăstarea lor fizică și psihică, să ținem cont de acest fapt și să învățăm să ne comportăm față de copil luând în considerare capacitățile lui în continuă dezvoltare.
În perioada şcolară mică, copilul câştigă îndemânări, abilităţi, capacităţi, învaţă să înţeleagă şi să aprecieze conduita celor din jurul său, începe să cunoască, în parte, valoarea socială a acţiunilor sale, pentru ca, mai târziu, să înceapă a se conduce după anumite norme morale, prin raportarea faptelor proprii la faptele celorlalţi semeni adulţi.
Educaţia rutieră trebuie implementată de la vârsta şcolară mică în scopul dezvoltării capacităţilor de înţelegere, de formare a unor deprinderi practice şi a unor abilităţi specifice percepţiei traficului rutier, a simţurilor orientării şi concentrării, a capacităţii de a lua repede decizii corecte.
Un exemplu de proiect educațional desfășurat la clasele pregătitoare a fost „Micii școlari învață abc-ul circulației”.
Motivaţia proiectului:
Educatia rutieră trebuie implementată în educația școlarilor în scopul dezvoltării la copii a capacităților de înțelegere, de formare a unor deprinderi practice și a unor abilități specifice percepției traficului rutier, a simțurilor orientării și concentrării, a capacității de a lua repede decizii corecte. În ceea ce priveste învățarea normelor de circulație, este cunoscut faptul că numai prin educație și exercițiu pot fi asimilate cunoștințe largi, complexe și precise, iar copiii își dezvoltă deprinderea de a gândi și acționa corespunzător în acea situație rutieră în care ajung să fie implicați. Din nefericire se întâmplă multe accidente și printre victime se află de foarte multe ori și copii.
De aceea cunoașterea regulilor de circulație în condițiile traficului modern trebuie să se realizeze de la vârste mici. Indiferent de regulile impuse de societate, referitoare la traficurile pe drumurile publice, ale pietonilor și ale vehiculelor, trebuie cunoscute și respectate cu consecvență și responsabilitate. Strada este locul unde din nefericire pot avea loc întâmplări nedorite dacă copiii este neatenți. Copiii nu trebuie să fie nici stresați, nici timorați că ar putea fi expusi pericolului dacă circulă pe stradă, dar nici prea încrezători în abilitățile lor de a circula pe stradă, de a se strecura printre mașini. Un copil în siguranță pe strada este cel care cunoaște și aplică regulile, este atent și circulă preventiv, fără grabă. Printr-o supraveghere atentă și constantă prevenim întâmplări neplăcute în viața copiilor noștri. Viața copiilor este un bun de preț. Viața este unică, iar copilul ocupă în viața tuturor un rol important.
Scopul:
• Cunoaşterea şi aplicarea de către preşcolari a principalelor reguli de circulaţie rutieră; • Conştientizarea de către preşcolari a pericolelor la care se expun atunci când ignoră şi nu respectă aceste reguli.
Obiective specifice:
1. Dobândirea unor cunoştinţe de educaţie rutieră, a unor reguli şi norme corecte de deplasare pe spaţiile publice;
2. Cultivarea interesului şi curiozităţii pentru cunoaşterea şi respectarea zilnică a unor indicatoare, semne, reguli şi norme de circulaţie potrivit vârstei şcolare;
3. Formarea unor deprinderi de educaţie rutieră necesare protejării vieţii;
4. Educarea capacităţii de a manifesta un comportament disciplinat, preventiv pe drumurile publice;
5. Organizarea unor concursuri şi expoziţii tematice;
6. Implicarea preşcolarilor în demersurile practice;
7. Prezentarea în grădiniţă a accidentelor de circulaţie grave, în care au fost implicaţi copii.
Grup ţintă:
Direct: școlarii, învățătoarele , agent poliţie.
• Indirect: grup familial, societatea.
Rezultate aşteptate:
În urma derulării proiectului dorim să constatăm că şcolarii:
-cunosc noile reglementări apărute în codul rutier, privind circulaţia pietonilor şi le aplică în drumul lor spre școală, spre casă sau în timpul plimbărilor;
-şi-au consolidat deprinderile de comportare civilizată pe drumurile publice şi se joacă în locurile permise;
- recunosc semnele de circulaţie;
-fac cunoscute celor apropiaţi, regulile de circulaţie;
- îşi protejează viaţa.
Planul de activități:
Activitatea 1 –„Învăţăm să traversăm”
-„Pe unde am traversat”
Metode și tehnici de lucru: -Semne de circulatie -desen
-Discuţii libere cu elevii
Activitatea 2 –„De la școală acasă”
-„ABC-ul circulaţiei”
Metode și tehnici de lucru: -Povestiri ale copiilor
-Prezentarea unor reguli de circulaţie pt. pietoni
Activitatea 3 - „Atenţie la traversare!”
Metode și tehnici de lucru: -Lecturarea unor texte
-Desen din imaginaţie
Activitatea 4 - „Ce ne spun indicatoarele?” – parcurs aplicativ
Metode și tehnici de lucru: Recunoaşterea indicatoarelor de circulaţie (parcurs aplicativ)
Activitatea 5 - „Un polițist ne povestește...”
Metode și tehnici de lucru: Convorbire cu agentul de poliție
Activitatea 6 - „Hai la drum mici pietoni!
Metode și tehnici de lucru: Concurs pentru verificarea cunoştinţelor despre regulile de circulaţie-evaluare.
Evaluarea proiectului:
structura proiectului;
- materiale suport pentru tema proiectului;
- fişe de lucru;
- teste;
- fotografii de la activităţi.
Pentru fiecare dintre noi, copil sau adult, părinte sau dascăl, circulaţia rutieră reprezintă o parte din viaţa noastră. Fie că mergem pe jos sau cu un mijloc de transport, respectarea regulilor de circulaţie trebuie făcute cu responsabilitate, seriozitate şi atenţie pentru a contribui la creşterea siguranţei rutiere. Învăţându-i pe micii pietoni să circule corect, ȋi vom putea ocroti de eventualele pericole şi ne vom putea bucura de zâmbetul lor şi de fericirea familiei noastre.
GALERIE FOTO
„ABC-UL CIRCULAȚIEI” Școala Sările
Prof. coordonator: Feraru Mona Elena
„MICUL PIETON” Grădinița cu Program Normal Bisoca
Prof. coordonator: Albu Lenuța
„PARADA SEMNELOR DE CIRCULAȚIE” Școala Gimnazială „Gheorghe Munteanu Murgoci” Bisoca
Prof. coodonator: Băețelu Beșliu Alis Elena
„ELEVI RESPONSABILI PE STRADĂ” Prof. coordonatori: Șerbănoiu Carmen Florentina, Moise Daniela Carmen, Albu Doinița